Stijgende energieprijzen in België: waarom zo'n stijging?
- Arthur Despiegelaere
- 27 aug 2022
- 2 minuten om te lezen

Sinds enkele maanden hebben we te maken met een stijging van de energieprijzen. Vandaag hebben we de hoogste prijspiek ooit bereikt. Hoewel de energieprijzen aan het begin van de gezondheidscrisis drastisch waren gedaald, namen deze in 2021 een heel andere wending.
Zoals besproken in een vorig artikel zijn verschillende factoren bepalend in de prijszetting van elektriciteit. Vandaag gaan we dieper in op de gebeurtenissen die de huidige hoge prijspiek verklaren:
Hoge vraag na de opheffing van de lockdown in mei 2020. De lockdown heeft de energieprijzen doen dalen en de opheffing hiervan heeft logischerwijs het tegenovergestelde effect gehad. Omdat hier het principe van vraag en aanbod gold, konden energieleveranciers niet meer aan de groeiende vraag in België voldoen. We hebben dus een stijging van de marktprijzen gezien.
Het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De oorlog in Oekraïne speelt een rol in onze fossiele brandstofvoorziening. Deze oorlog heeft er inderdaad voor gezorgd dat onze import van aardgas uit Rusland, de nummer één leverancier in Europa, met 60% is gedaald. Bovendien werden ook de olieleveringen volledig stopgezet als vergelding voor EU-hulp aan Oekraïne. Deze leveringsproblemen zorgen voor een prijsstijging. De recente aankondiging van Gazprom over de onderhoudswerken blijven prijzen de hoogte in duwen.
Aanhoudende droogte in Europa. Het warme weer van afgelopen maanden heeft een belangrijk effect op de huidige prijzen. Aan de productiezijde draaien waterkrachtcentrales niet op volle capaciteit, wordt de aanvoer van steenkool verstoord door de lage waterstand van de Rhijn en wordt de productie van kernenergie in Frankrijk beperkt door problemen met koelwater. Aan de consumptiezijde zorgen warme zomers traditioneel voor meer vraag naar elektriciteit.
Onze energiemix wordt dus door elkaar geschud, schaarse gas en problemen met traditionele bronnen als kern- en waterkrachtcentrales roepen vragen op over onze bevoorradingszekerheid deze winter. Als gevolg hiervan worden duurder en meer vervuilende bronnen aangesproken zoals steenkoon centrales en hebben stijgende energieprijzen zich over heel Europa verspreid.
Het emotionele aspect mag hier ook niet onderschat worden. Zoals aandelen is ook elektriciteit onderhevig aan beurstransactie, die zelden vrij zijn van emotie. Zolang er onzekerheid over de energiebevoorradingszekerheid van Europa bestaat, zullen energieprijzen hoog blijven.
Toch is het interessant om stappen te ondernemen om te voorkomen dat je astronomische rekeningen krijgt voor de energie die uw bedrijf verbruikt. En de beste oplossing hiervoor is hernieuwbare energie. Of het nu om zonnepanelen of windturbines gaat, het is nu de veiligste manier om uw energierekening te verlagen.
Ontdek in ons vorige artikel "De 5 goede redenen zijn om zonnepanelen voor uw bedrijf te installeren.", wat de beste investering is, die u op de lange termijn kunt doen. De eerste resultaten zouden zelfs sneller dan verwacht voelbaar zijn met een afschrijving op korte of middellange termijn gezien de huidige energieprijs.
Comments